Cosmeticele in vremea comunismului

Duminica nu voi merge la vot pentru ca nu am cu cine sa votez. La turul anterior, am votat cu un candidat care nu a reusit sa ajunga in acest tur, dar care il sustine pe Mircea Geoana. Pe de-o parte, doar in camasa de forta as putea vota cu Basescu. Pe de cealalta parte, nu pot vota cu o marioneta, dintr-un partid care nu stie sa-si elimine elementele care il trag in jos (fostii candidati la diverse functii, fostii presedinti/prim-ministri).
Am citit insa recent pe un blog un indemn sa mergem la vot si sa nu votam cu comunistii pentru ca pe vremea lor nu erau cosmetice. Lucru neadevarat. Dupa cum stim destul de multi, dupa abdicarea regelui Mihai (1947) am tot fost condusi in diverse forme de comunism, fie partid muncitoresc fie comunist (pana la urma s-au unit). In timpul regimului Ceausescu, s-au contractat diverse imprumuturi externe pentru a face blocuri si fabrici cat incape, si pentru plata acestor imprumuturi productia interna mergea la export, iar noi nu importam ca sa reducem costurile. Din 1986 s-a rationalizat mancarea, iar aceasta este perioada pe care o tot blamam noi acum. Pana la acest moment, se importau cosmetice si se produceau si in tara. Din momentul in care s-a hotarat sa se achite imprumuturile, s-au inchis importurile si nu se mai gaseau nici cosmeticele produse la noi. Intrebati-va mamele si cunoscutii care au prins acele vremuri (existau magazine specializate de unde femeile isi cumparau produse Rexona, Helena Rubinstein, Pond’s si multe altele). Si nu vorbesc de femei care aveau relatii, vorbesc despre toate femeile care aveau o parfumerie in localitate.

Comments

comments

Camelcutza

10 Comments

  1. acum 15 ani imi cumparam oja max factor si parfumuri de la farmacie…de fapt,ca sa fiu sincera,mama lucra in domeniul medical si putea lua pe retete orice din farmacie iar eu o stresam cu cosmetice fiindca ea nu avea sa i le folosesc.O oja normala era cam 30 de bani iar max factor costa 2 lei si habar n-aveam ce o facea asa speciala,ce stia un copil de 11 ani.Apoi am regasit in magazinul universal,singurul la vremea aceea, printre pantofi si covoare cateva produse estee lauder. Retinusem numele din niste reviste aduse de afara. Oficial,estee si clinique au venit in Craiova abia acum 3-4 ani.
    Multe game de lux care acum nu se mai importa in romania au existat acum multi ani cand nu prezentau atata interes pentru noi.Imi amintesc clar ca eram copil si vedeam peste tot in jur femei cochete. Chiar daca intr-un timp era vorba doar de creion ada(eu il folosesc si acum), pudra caron, atractiv si rujul acela verde care pe buze devenea rosu.

  2. a fost mai mult o opinie post-comunism, chiar nu-mi mai amintesc ce produse existau pana in ’89 fiindca nu am avut acces la ele din cauza dorintei mamei de a nu se farda.

  3. @ramona- una din primele mele amintri dinainte de ’89 este trusa de farduri a mamei si crede-ma ca nu am mai vazut una ca aceea.Avrea cred vreo 20 de nuante de rujuri puse intr-un sir, farduri multe-multe. M-a gasit mama vopsita ca un clovn:D

  4. Vineri am fost in hipermarketul din AFI, cred ca e Real, nu sunt sigura si ma uitam pe raftul de creme si cand colo , ce vad … crema Pond’s. Nu mi-a venit sa cred ca mai exista asa ceva.

  5. @simona-buna1sa stii ca ponds produce in continuare, au si site si par ok produsele.Am fost si eu in rel,nu am vazut ca mi-as fi luat.Mama e innebunita dupa ponds:D

  6. @clarra- eu am scris postul strict legat de asocierea comunisti=lipsa de cosmetice, pentru ca e posibil ca fetele nascute dupa 90 sa nu stie ca si pe vremea aia erau…romanesti cred ca erau doina,farmec,ana aslan,cam ce e si acum

  7. Imi e atat de dor de parfurmurile de la Farmec, Farmec 16, de produsele de la Miraj (din Brasov…)de gama Anotimpuri, Mozaic, Rapsodia si Mirela (demachiant “pentru blonde” si “pentru brunete”- de ce, habar nu am). Tata avea parfum Faun si spuma de ras Bob. Straine erau mai ales bulgaresti.

  8. Imi e atat de dor de parfurmurile de la Farmec, Farmec 16, de produsele de la Miraj (din Brasov…)de gama Anotimpuri, Mozaic, Rapsodia si Mirela (demachiant “pentru blonde” si “pentru brunete”- de ce, habar nu am). Tata avea parfum Faun si spuma de ras Bob. Straine erau mai ales bulgaresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *