Nu ne pasa deloc de tara noastra…

Am citit astazi un articol despre o situatie care mi se pare foarte grava: apa menajera din Bucuresti, neepurata, se varsa in Dambovita, Arges si apoi in Dunare, poluand cu 500.000 de tone de deşeuri : azot, fosfor, pesticide, detergenţi, viruşi, bacterii şi metale grele. Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are staţie de epurare a apei uzate. În aceeaşi situaţie mai sunt alte 40 de oraşe din România. Din Argeş, procesatorii iau apa, o purifică, apoi o furnizează populaţiei. In 2007 a fost evacuat in Dambovita un volum de circa 370.000 metri cubi de ape uzate in care au fost identificate peste 25.000 de tone de sulfati, o tona de cianuri si 500 de tone de detergenti. Fostul viceprimar al Capitalei, Razvan Murgeanu, spunea anul trecut ca Dambovita este un rau mort, iar durata medie de refacere a circuitului trofic este de circa 25 de ani.
Lucrarile la statia de epurare a Capitalei au inceput inca de pe vremea lui Ceausescu, dar au fost oprite in 1989. Abia in 1996 s-a incercat reluarea constructiei, insa dificultatile financiare au stopat orice efort. In anul 2002, reprezentantii Comisiei Europene au sugerat Ministerului Mediului din Romania sa aiba in vedere, ca prioritate principala pentru combaterea poluarii si refacerea mediului inconjurator, constructia unei statii de epurare a apelor uzate din Bucuresti.
Dupa doi ani, in urma semnarii unui memorandum de finantare intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei, au fost alocate 55 de milioane de euro pentru proiectul ISPA privind prima etapa de reabilitare si modernizare a statiei de de la Glina. Decembrie 2010 este termenul impus prin acest memorandum pentru finalizarea lucrarilor la prima etapa a statiei.
„Odata cu finalizarea celei de-a doua etape din programul de reabilitare a statiei de epurare de la Glina vom reusi sa tratam apele reziduale in proportie de 100%“, a spus Sanda Trasculescu.
Chiar daca finalizarea intregii statii este preconizata pentru 2015, inca nu se stie cum vor fi gestionate cele 500 de tone de namol rezultate zilnic din epurarea apei uzate.
Si in acelasi timp, avem bani de aruncat pe campanii electorale, pomeni electorale, deplasari diplomatice ale finului nepoatei sotiei varului unchiului sotiei adjunctului subsecretarului de stat din ministerul de stat pe scaun, dar ca sa construim o statie de epurare pentru deseurile NOASTRE, nu avem bani…
Nu cred ca e necesar sa spun ca in ultimii multi ani Bucurestiul a fost condus de acelasi partid, cel pe care il tot votam si care nu a facut NIMIC pentru Bucuresti, in afara de cumparat borduri scumpe, omorat cainii vagabonzi, cumparat ieftin fabrica de marmura, vandut toate utilajele, obtinut autorizatie de constructie pe verticala si vandut cu zeci de milioane de euro in defavoarea tarii…
Surse : revistaplafar , ecomagazin

Comments

comments

Camelcutza

5 Comments

  1. Ai perfecta dreptate, dar sa stii ca noi suntem vinovati, noi, poporul asta de cretini, care punem botul la pomenile electorale si la promisiunile sforaitoare. Saracul caragiale, daca ar trai sa vada ca mizeria despre care a scris el e in fruntea tarii si in 2010!

  2. Dap, astia suntem noi. Pe perioada summit-ului de la Copenhaga din decembrie 2009, toate posturile straine vuiau de stiri despre incalzirea globala, cum se va termina cuprul in 28 de ani daca mentinem aceeasi rata a consumului etc si pe posturile romanesti erau zi-de-zi aceleasi tate politice care invarteau aceleasi subiecte rasuflate…asta e romanul: traieste doar pentru el si se gandeste cel mult ce baga in burta maine 🙁

  3. Camy, blogul tau chiar este pe gustul meu si-mi place tare mult ca abordezi si subiecte diversificate si cu greutate 🙂
    Keep on the great job!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *